Tuesday, November 30, 2010

معرفی کتابخانه دیجیتال جهانی



از اهداف این کتابخانه دیجیتالی ارتقاء درک بین المللی و میان فرهنگی و افزایش دانش عمومی، به کمک تنوع و تعدد فرهنگهای موجود در اینترنته. برای آزمایش امکانات این پروژه گسترده، یک مدل اولیه توسط کتابخانه کنگره امریکا، یونسکو و پنج مؤسسه شریک دیگر(کتابخانه ملی مصر، کتابخانه ملی برزیل، کتابخانه اسکندریه مصر، کتابخانه ملی روسیه و کتابخانه ایالتی روسیه) ارائه شد.
در سال ۲۰۰۶ جیمز بیلینگتن(رییس کتابخانه کنگره) و سرجی برن (یکی از مؤسسین گوگل) اعلام کردند که گوگل اولین شرکت بخش خصوصیه که جهت توسعه برنامه کتابخانه دیجیتالی جهانی برای استفاده کتابخانه های سراسر دنیابا این پروژه همکاری میکنه. واین پروژه با هزینه شرکاء خصوصی، عمومی و غیرانحصاری گوگل حمایت شد و البته خود گوگل به عنوان اولین شریک در این طرح مبلغ ۳ میلیون دلار پرداخت کرد.
پروژه کتابخانه دیجیتال جهانی در ۲۱ آوریل ۲۰۰۹ در مقر دفتر یونسکو در پاریس رسما آغاز بکار کرد.
اما این پروژه تا بحال چقدر موفق بوده؟ این سئوالیه که از خانم میشل رگو مدیر بخش فنی کتابخانه دیجیتال جهانی میپرسم:
" الان ما نزدیک به چندین هزار نسخه کتاب و منابع دیگه برروی وبسایتمون داریم. بذارید تاکید کنم که تمرکز اصلی ما برروی گنجینه فرهنگی کشورهاست، ما سعی نمی کنیم تا بطور گسترده تمام کتابهای جهان رو بر روی وبسایتمون بذاریم. بطور قطع یکی از چالشهای اصلی برای ما پیدا کردن تعریف دقیقی در مورد محتوای این وبسایته. بنابراین ما آثار انتخاب شده رو همین طوری بر روی وبسایتمون نمیگذاریم. بلکه اطلاعات و دلایل اهمیت اون رو بهمراه خود اثر بروی وبسایت قرار میدیم تا کاربران ما دقیقا اهمیت اونها روبدونند ."
سرمایۀ این طرح به وسیلۀ منابع خصوصی ازجمله شرکت گوگل، بنیاد قطر، شرکت کارنگی نیویورک، دانشگاه علوم و فناوری ملک عبدالله در عربستان سعودی، شرکت مایکروسافت، بنیاد لورانس و ماری آن تاکر، و بنیاد برقراری ارتباط میان ملل تامین می شود. جالبه که بدونید با اینکه این وبسایت فقط ۱.۵ پیش راه اندازی شده، ازنرخ بازدید آنلاین خوبی برخورداره :

(میشل رگو) : ما تا بحال بیش از ۱۲.۵ ملیون بازدید کننده داشتیم و ۸۵ ملیون بار صفحات این وبسایت توسط کاربرا ورق خورده. میتونم بگم وبسایت ما در ۱ روز هزاران بازدید کننده داره. فرارسی یا اینکه ما خودمون رو به کاربرا معرفی کنیم، یکی از مهمترین قسمتهای این طرحه."
لینک وبسایت کتابخانه دیجیتال جهانی در پائین این گزارش و برای استفاده علاقه مندان گذاشته شده:
http://www.wdl.org/en/

Monday, November 29, 2010

مروری بر کنجینه فرهنگ ملل در کتابخانه دیجیتال جهانی


بهترین مکان برای مطالعه کجاست؟ مطمئنم که اولین جائی که تو ذهن خیلی ها میاد کتابخونه است. مشکل اینجاست که کتابخونه هایی که در دنیا دارای فهرست نسبتا کاملی از فرهنگها و زبانهای مختلف باشند ، بسیار کمه و در دسترس همه هم نیست.
کتابخانه کنگره آمریکا چند وقتیه که در حال اجرای طرحیه که تمام گنجینه فرهنگی ملل مختلف در دنیا رو بصورت آنلاین و مجانی در اختیار کاربران اینترنتی سرتاسر جهان قرار بده. نام این طرح هست کتابخانه دیجیتال جهانی. امروز ما این طرح رو به شما معرفی میکنیم.

تقریبا نیمی از کتابهای کتابخانه کنگره به زبانهایی غیر از انگلیسی هستند. برای بسیاری از نقاط جهان همچون چین، روسیه و آمریکای لاتین مجموعه های این کتابخانه کاملترین و عالیترین مرجع نمونه های خارج از کشور هستند.
کتابخانه کنگره بنا به ادعای گردنندگانش "پناهگاهی" برای آثار نادر، منحصر به فرد، و غیر قابل انتظاری است که دوران کاملی از تجربیات بشری را به نمایش می گذارد. البته بسیاری از این آثار؛ اجبارا و از سر ناچاری، به اینجا پناهنده شده اند!
 امروزه، مردم به طور فزاینده ای علاقمندند که اطلاعات مورد نیازشان را به صورت دیجیتالی از طریق اینترنت یا نشریات الکترونیکی در اختیار بگیرند. بسیاری از این اطلاعات در صورتیکه تحت مراقبت قرار نگیرند،‌ هرگز به "نسلهای آینده" نخواهند رسید. در سال ۲۰۰۰، برنامه محافظت و سازماندهی اطلاعات ملی دیجیتالی برای جمع آوری و حفظ منابع باارزش دیجیتالی آغاز شد.
در سال ۲۰۰۳ و پس از ۲۰ سال غیبت ، آمریکا نمایندگی دائم خودش در سازمان یونسکو رو بازگشائی کرد. دکتر جیمز بیلنگتون ،کتابدار وقت کنگره که کمیسیونر کمیسیون ملی ایالات متحده در یونسکو بود . او طی نطقی در سازمان یونسکو در سال ۲۰۰۵ برای اولین بار از طرح کتابخانه دیجیتال جهانی  صحبت کرد . این طرح قرار بود با مشارکت تمام منابع موجود مثل کتابخانه ها، موسسات و موزه ها گنجینه مدارک و میراث فرهنگی و علمی ملل جهان بطور رایگان تحت اختیار همه مردم دنیا قرار بگیره.
" کتابخانه دیجیتال جهانی پروژه ایه که توسط کتابخانه کنگره آمریکا شروع شده. ما داریم با بسیاری از موسسات معتبر علمی  در دنیا مثل یونسکو و کتابخانه های ملی و دانشگاههای جهان کار می کنیم تا گنجینه فرهنگی بشریت رو بر روی یک وبسایت قرار بدیم."
میشل رگو مدیر بخش فنی کتابخانه دیجیتال جهانی و فردیه که ایده اصلی این وبسایت رو اجرا میکنه. او به بیننده های دو نقطه صفر بیشتر توضیح میده که این طرح چقدر گسترده است :
" در حال حاضر ما با ۱۱۶ موسسه از ۳۶ کشور دنیا در حال همکاری بر روی کتابخانه دیجیتال جهانی هستیم . کار ما جمع کردن گنجینه های فرهنگیه .مثل کتابهای کمیاب، نسخه های خطی ، نقشه و عکس ، نمونه های صوتی قدیمی و آهنگهای محلی . موسسات فرهنگی جهان این آثار رو بهمراه اطلاعات مربوط به هر اٍر در اختیار کتابخانه کنگره آمریکا میذارن و ما این اطلاعات رو به ۷ زبان بر روی وبسایتمون قرار میدیم . جنبه دیگه این همکاری هم اینه که کتابخانه دیجیتال جهانی به موسساتی که باهاش همکاری میکنند امکانات سخت افزاری میده تا بتونند گنجینه ملی خودشون رو بصورت دیجیتال در بیارند."

Wednesday, November 24, 2010

آیا استاکس نت کار تاسیسات هسته ای ایران رامختل کرده است؟

:ایران، کشوری با یک برنامه اتمی .برنامه ای اتمی با زوایای آشکار و پنهان. برنامه ای که زوایای پنهانش نگرانی بسیاری از کشورها رو برانگیخته. بسیاری از کشورها حتی علنا اعلام کردند که در این برنامه اخلال بوجود خواهند آورد. به همین دلیل وقتی استاکس نت برای اولین بار کشف شد و گفته شد که این بدافزار بیشتر در ایران مشاهده شده، همه نگاه ها بسمت مراکز هسته ای این کشور برگشت. واکنش ایران به این داستان تکرار یه سناریوی قابل پیش بینی بود. اینکه این کرم ،بیشتر جنجال رسانه ایه و رایانه های آلوده شناسائی و کنترل شدند. اما واقعا آیا این کرم یه جنجال رسانه ایه؟ و اگر جواب منفیه، آیا واقعا این کرم کامپیوتری برای ایران قابل کنترله؟
" امروز نگرانی اصلی در مورد استاکس نت اینه که معلوم شده کد اصلی این ویروس با داشتن قابلیت تطابق با هرگونه تاسیسات، اونها رو هدف قرار بده و از کار بندازه." اینها تنها بخشی از سخنان آقای شان مک گورک، مدیر موقت اداره ملی امنیت سایبری ایالات متحده در جلسه وزارت امنیت داخلی آمریکا ست. ایشون در ملاقاتی با سناتورهای آمریکایی از خطرهایی که استاکس نت برای سیستمهای رایانه ای زیرساختهای ایالات متحده داره صحبت کرد. برخلاف وزیر اطلاعات ایران که سعی کرد در دو سه جمله اهمیت کرم استاکس نت رو کمرنگ کنه، آقای مک گورک اعلام کرد که خطر این کرم بسیار جدیه و حتی کشوری مثل ایالات متحده که از آخرین فناوریهای امنیت سایبری برخورداره هم از گزند این بدافزار در امان نیست. او گفت که استاکس نت برای سیستمهای سخت افزاری ای طراحی شده که در آمریکا زیاد استفاده میشن و کشور باید خودش رو برای بدافزارهای مشابه آماده کنه
 از قرار معلوم وزارت امنیت داخلی آمریکا با همکاری تیمی از آزمایشگاه ملی آمریکا تونستند کد استاکس نت رو با روش مهندسی معکوس بازسازی کنند. اما الان وزارت امنیت داخلی آمریکا نگرانه که هکرها با استفاده از اطلاعات مربوط به این بد افزار مدلهای مشابه اون رو بسازند و به مراکز حساس حمله کنند

Wednesday, November 10, 2010

قدمی بزرگ بسوی ساخت شنل نامرئی

دانشمندان انگلیسی اعلام کردند که با تولید ماده ای موسوم به "شبه ماده" قدم بزرگی بسوی ساخت لباس یا همون شنل نامرئی داستان هری پاتر برداشتن
 این ماده در واقع یک فیلمه انعطاف پذیره .دانشمندا میگن که ترکیبی از مواد مختلف بروی این فیلم وجود داره که باعث بوجود آمدن حالت شبه ماده میشه. این شبه ماده با تحت تاثیر قرار دادن نور باعث میشه تا جسم زیرش نامرئی بشه.
 ساخت موادو دستگاه هایی که به شبیه سازی حالت نامرئی شدن کمک کنند ، سابقه ای چند ساله داره. با این وجود فیزیکدانان این اختراع رو گام بلندی رو به جلو در محقق کردن ایده نامرئی شدن دونستند.
اما خبر داغ این هفته از دنیای ویدئو گیمه. مایکروسافت بالاخره دستگاه کنترولر جدید خودش باسم کینکت روانه بازار کرد.
فناوری کینکت از بسیاری جهات انقلابی در دنیای بازیهای رایانه ای محسوب شده. روزنامه نیویورک تایمز این هفته درباره کینکت نوشت که تجربه اول بازی کردن با کینکت "دیوانه کننده " و "جادویه " و اینکه تا حالا در دنیا هیج تجربه ای شبیه اون وجود نداشته.
در ژانویه امسال و در طول نمایشگاه ای ۳ در لوس آنجلس بود که  اولین بار خبر مربوط به کینکت رو برای شما پخش کردیم. اون زمان مایکروسافت این کنترولر جدید رو برای خبرنگارا رونمائی کرد و وعده داد تا کینکت رو تا آخر امسال به بازار عرضه کنه.
ایده اصلی پشت این دستگاه اینه که به کاربر اجازه بده تا از طریق حرکات بدن خودش کاراکترهای بازی رو کنترل کنه. به شما خوره های بازی قول میدیم که بزودی این فناوری انقلابی رو در دو نقطه صفر بطور مفصل معرفی کنیم