Wednesday, August 19, 2009

محاکمه بهائیان ایران:فشار رژیم بیشتر می شود

محاکمۀ هفت تن از رهبران زندانی بهائی در ایران تا ۲۶ مهر (۱۸ اکتبر) به تعویق افتاده است بنا به گفته دیان علائی، نمایندۀ جامعۀ جهانى بهائی در سازمان ملل در ژنو، پيرو درخواست آقای هادی اسماعیل زاده و خانم مهناز پراکند– دو تن از وکلای مرکز مدافعان حقوق بشر که دفاع از این هفت بهائی را بر عهده دارند.

دادگاه رسیدگی به پرونده اين هفت نفر را به مدت دو ماه به تعویق انداخت.

دو عضو ارشد گروه وکلا، خانم شیرین عبادی برندۂ جايزه نوبل و آقای عبدالفتّاح سلطانی، قادر به حضور در جلسۀ دادرسی نبودند زیرا خانم عبادی در خارج از کشور به سر می برد و آقای سلطانی زندانی است؛ او در ۲۶ خرداد ۱۳۸۸ ژوئن ۲۰۰۹) در پیِ ناآرامى هاى مدنی پس از انتخابات ریاست جمهوری در ایران بازداشت شده است.

هفت زندانى بهائى عبارتند از خانم فريبا كمال آبادى، آقاى جمال الدين خانجانى، آقاى عفيف نعيمى، آقاى سعيد رضائى، خانم مهوش ثابت، آقاى بهروز توكلى و آقاى وحيد تيزفهم. تمامى اين افراد، غير از يک نفر، در تاريخ ۲۵ ارديبهشت ۱۳۸۷ در منازلشان در تهران دستگير شدند. خانم ثابت در تاريخ ۱۵ اسفند ۱۳۸۶ در مشهد بازداشت شده بود. از آن زمان تاكنون اين افراد بدون اتهام رسمى و يا دسترسى به وكلایشان در زندان اوين نگهدارى مى شوند.

گزارش های رسمى خبرى از ايران حاكى از آن است كه اين هفت نفر قرار است به اتهام «جاسوسى براى اسرائيل، توهين به مقدسات و تبليغ عليه نظام» محاکمه شوند.

جامعۀ جهانى بهائی اکيدا تمام اتهامات وارده به این هفت نفر را رد کرده و گفته است آنها صرفاً به خاطر اعتقادات دینی مورد آزار هستند.

بهائیان در ایران پس از انقلاب اسلامی در سال ۵۷ از کلیه حقوق شهروندی از جمله حق تحصیل محروم شده و تمامی افراد شاغل در دولت نیز توسط رژیم جمهوری اسلامی تحت عنوان "پاکسازی" از کار اخراج شدند و تعداد زیادی از آنان نیز اعدام شدند. تنها در یک مورد ساده ۱۰ زن جوان بهائی در شیراز در خرداد ماه ۱۳۶۲ به جرم داشتن عقاید بهائی "مفسد" شناخته شده و بدار آویخته شدند.

رهبران رژیم ایران در چندین نوبت اعضای جامعه بهائی را تهدید یه محاکمه نمودند و اعلام کردند که "اعمال افراد بهائی بدقت زیر نظر میباشد." در این راستا جالب است که بپرسیم این ۷ نفر با وجود آنکه نه پست دولتی داشته و نه امکان دسترسی به اطلاعات طبقه بندی شده را داشته اند ، چه اطلاعاتی را به اسرائیل منتقل کرده اند؟

Wednesday, August 12, 2009

استانداردهای ایمنی پرواز: بخش دوم




ایمنی پرواز در ایران را می توان در دو بخش بررسی نمود. نخست ناوگان هوایی ایران ایر بعنوان هواپیمایی ملی. چند وقت پیش مصاحبه مفصلی انجام دادم با آقای "رونان هیوبرت" در سویس که کارشناس مسیل ایمنی پرواز و تاریخدان در زمینه سقوط هواپیماست(این مصاحبه به همراه همراه گزارش ویژه مربوط به سقوط هواپیمای توپولوف در برنامه خبرها و نظرها از صدای آمریکا پخش شد) ارزیابی آقای هیوبرت از شرکت ایران ایر این بود که این شرکت جزو شرکتهای خوب در زمینه ایمنی پرواز است:" ایران ایر ثابت کرده که میتواند در لیست سیاه پرواز به اتحادیه اروپا قرار نگیرد.آنها بطور منظم پروازهایی را به شهرهای مهم اروپایی مانند برلین،پاریس،لندن و ژنو انجام می دهند.ناوگان ایران ایر شامل هواپیماهای ایرباس و بویینگ است و این شرکت در چند مورد برای تضمین سلامت و امنیت پرواز این هواپیما ها به کمک آمریکا محتاج است." خوب ما میدانیم که بویینگ شرکتی آمریکائیست و توربین جت ایرباس نیز در ایالات متحده تولید می شود. از این نظر هردو این شرکتها، به جهت تحریم فروش هواپیما از سوی ایالات متحده، از فروش هواپیما به ایران خودداری می کنند.اما حد اقل در دو مورد مدارکی وجود دارد که دولت آمریکا با فروش و تامین قطعات ایمنی پرواز ناوگان ایران ایر موافقت نموده است. بر طبق گزارش سال ۲۰۰۶ وزارت خزانه داری آمریکا،این وزارتخانه در پی انتشار گزارش سازمان هواپیمایی فدرال آمریکا مبنی بر فرسودگی هواپیماهای ایرباس ایران ایر و به مخاطره افتادن جان مسافران ایرانی با فروش قطعات ایمنی پرواز از طریق یک کشور ثالث به ایران موافقت نموده.
با اینحال ایران از تایید این خبر خودداری کرده و در بعضی موارد بطور غیر مستقیم موفقیتهای ایران ایر را به خود شرکت مربوط دانسته است:
"زیر راه و ترابری ایمنی پرواز را اولویت اول بخش حمل و نقل هوایی کشور اعلام کرد و گفت: در این بخش که لبه تیز تحریم آمریکا وجود دارد، واقعا پرسنل صنعت حمل و نقل هوایی کاری کرده‌اند که حتی کشورهای دوست آمریکا، فکر می‌کنند این کشور خود به‌صورت مخفیانه به ایران قطعات هواپیما می‌دهد.به گفته وزیر راه و ترابری، خود آمریکا‌یی‌ها هم نمی خواهند به این توانایی کشورمان اعتراف کنند و لذا این بخش "غرور انگیز" کار است. به هر حال، همواره ایمنی پرواز اولویت اول بخش هوایی کشور محسوب می‌شود.

وی اعلام کرد:‌ بخش دولتی و خصوصی تمام توان خود را برای افزایش ظرفیت ناوگان حمل و نقل هوایی بسیج کرده‌اند و در خرید هواپیما توسط هواپیمایی هما محدودیتی وجود ندارد و ایرلاین‌های خصوصی هم می دانند که دولت از محل حساب ذخیره ارزی آنها را در خرید هواپیما کمک می کند."
اما نگاهی به تاریخچه شرکت ایران ایر نشان می دهد که این شرکت با دوران طلائی خود فاصله بسیار دارد.

اولین پرواز هما با هواپیماهای جت در سال ۱۹۶۵ با استفاده از یک فروند بوئینگ ۷۲۷-۱۰۰ در مسیر تهران-بیروت انجام شد. پس از آن شرکت تصمیم به تبديل تمام ناوگان خود به هواپیماهای جت گرفت. با شروع دهه ۱۹۷۰ عصر طلایی هما نیز آغاز گشت. در سال ۱۹۷۱ تعدادی بوئینگ ۷۳۷-۱۰۰ و در سال ۱۹۷۴ تعدادی بوئینگ ۷۲۷-۲۰۰ وارد ناوگان شرکت شد. همچنین تحویل هواپیماهای گران قیمت بوئینگ ۷۴۷ از نوع ۱۰۰ و ۲۰۰ و اس پی از سال ۱۹۷۵ آغاز گشت.

در میانه دهه هفتاد میلادی، هما پروازهای بدون توقف بسیاری را به طور روزانه به قاره اروپا انجام می‌داد، در این دوره هواپیمایی ملی ایران تنها در مسیر تهران-لندن بیش از سی پرواز هفتگی انجام می‌داد. خط هوایی تهران به فرودگاه جان اف کندی نیویورک در سال ۱۹۷۵ با بهره‌گیری از بوئینگ ۷۰۷ و با یک توقف در فرودگاه هیث‌رو لندن آغاز شد. با خرید بوئینگ های ۷۴۷ اس پی، هما این هواپیماهای دوربرد را در مسیر تهران-نیویورک به کار گرفت و به این ترتیب طولانی ترین خط هوایی بدون توقف جهان را راه اندازی کرد.

اما اکنون با وجود فرسودگی ناوگان هوایی این شرکت،عملا بسیاری از پروازهای این شرکت به شهرهای مهم جهان قطع شده است.


Tuesday, August 4, 2009

استانداردهای ایمنی پرواز در ایران

این روزها بحث سقوط هواپیماها در ایران به شدت بازار داغی دارد و به موضوع اول رسانه های کشور هم تبدیل شده است. این در حالی است که بسیاری از مسولان و متولیان صنعت حمل ونقل هوایی کشور این حوادث را به فرسوده بودن ناوگان هوایی و زیان بالای شرکتهای هواپیمایی داخل کشور منتسب می کنند. اما برخی گزارشها حاکی از آنست که صنعت هواپیمایی کشور بویژه در بخش خصوصی علی رغم تبلیغات گسترده بسیار سود ده است و همین امر بسیاری از اشخاص و نهادها را بر آن داشته تا بنوعی در این حوزه به منظور بی بهره نماندن از این سودهای هنگفت وارد عمل شوند.

گفته می شود اجاره هواپیما با بیش از 15 سال عمر از کشورهای مشترک المنافع یا شوروی سابق به همین دلیل بسیار شایع شده است. بر اساس ارزیابی ها اجاره یک هواپیما با کادر پرواز اعم از خلبان و خدمه از این کشورها در سال یک میلیون دلار یعنی کمتر از یک میلیارد تومان هزینه دارد . این اجاره با کادر و خدمه ایرانی و مهندس پرواز خارجی کمتر از 700 میلیون تومان در سال است.طبق همین ارزیابی ها با 20 پرواز خارجی این مبلغ اجاره و با 25 پرواز سایر هزینه ها از جمله سوخت نیز تامین خواهد شد و بیش از این مقدار پرواز یعنی سود خالص.
در حال حاضر 15 شركت هواپيمايي در كشور وجود دارد كه اين شركت ها در مجموع 177 فروند هواپيما و 32 هزار صندلي در اختيار دارند و در تاريخ 27 آذر سال گذشته با مصوبه هيات دولت در دومين سفر استاني به آذربايجان شرقي شانزدهمين ايرلاين كشور نيز متولد شد

چندی پیش سرپرست سازمان هواپیمایی کشور در اظهار نظری، علت مشکلات صنعت هواپیمایی کشور را متوجه پایین بودن قیمت بلیت دانسته و گفته بود: مدیران شرکت‌های هواپیمایی خواستار این هستند که قیمت بلیت از حالت یارانه‌ای خارج شود و دولت در قیمت‌گذاری بلیت هواپیما دخالت چندانی نداشته باشد

با اینحال سئوال اینست که سازمان هواپیمایی کشوری طبق چه ضوابطی در حال کنترل کردن این شرکتهاست؟ براستی سطح ایمنی پرواز در ایران کجاست؟ در بلاگنوشت بعد به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت